De pandemie heeft het optimisme van de jongere generaties aangetast
Maar niet hun drang om echte veranderingen in de samenleving en het bedrijfsleven af te dwingen. Het Deloitte Global 2021 Millennial and Gen Z-onderzoek legt uit wat er is veranderd en wat niet.
Postpandemische weerstand
Het jaar van de lockdown was voor iedereen zwaar. Uit de Deloitte Global 2021 Millennial and Gen Z Survey blijkt dat jongere generaties het net zo zwaar te verduren hadden als iedereen. Opgesloten en geïsoleerd zitten. Leven met de constante angst om ziek te worden of dierbaren ziek te zien worden. Getuige zijn van verwoestende gebeurtenissen over de hele wereld. De slijtage van het afgelopen jaar heeft het optimisme van Millennials drastisch aangetast.
Maar hun veerkracht blijft een kenmerk!
En ze kijken vooruit en kanaliseren hun energie om zichzelf en anderen ter verantwoording te roepen. De lockdowns hebben de activiteiten van Millennials beperkt. Maar niet hun gedrevenheid of hun verlangen om gehoord te worden. De nieuwe enquête, die in januari en februari 2021 de mening van 14.655 Millennials peilde, suggereert zelfs dat de pandemie, extreme klimaatomstandigheden en een geladen sociopolitieke sfeer de passies van mensen hebben versterkt en hen zuurstof hebben gegeven.
Deze generaties gaan door met het afdwingen van echte veranderingen in de samenleving en het bedrijfsleven.
Oorzaken voor bezorgdheid
De wereldwijde enquête van dit jaar ging dieper in op onderwerpen in verband met de pandemie. Waaronder het effect ervan op het gedrag, de stressniveaus en de meningen van de respondenten. Zoals altijd werd gevraagd naar de tevredenheid van mensen over de rol van het bedrijfsleven in de samenleving. En er werd dieper ingegaan op de kwesties die Millennials belangrijk vinden, met name het milieu, sociale gelijkheid en discriminatie.
Enkele van de bevindingen zijn:
Stress is teruggekeerd naar prepandemische niveaus, met meer dan 42% van de Millennials die zeggen dat ze zich altijd of meestal gestrest voelen. De pandemie heeft geleid tot veel onzekerheid en stress rond de financiële toekomst van Millennials. Ongeveer tweederde van elke groep is het ermee eens dat ze zich vaak zorgen maken of gestrest raken door hun persoonlijke financiële situatie.
Het stigma rond geestelijke gezondheidsproblemen, vooral op het werk, blijft bestaan. Ongeveer een derde van alle respondenten (Millennials 31%) zei dat ze vrij hadden genomen van het werk vanwege stress en angst veroorzaakt door de pandemie.
Ongeveer 40% van de Millennials vindt dat hun werkgevers hun mentale welzijn in deze periode slecht hebben ondersteund.
Gezondheid en werkstatus zijn gestegen op de lijst van grootste zorgen, maar Millennials blijven zich grote zorgen maken over klimaatverandering en het milieu. Meer dan vier op de tien Millennials zijn het erover eens dat we op het gebied van het milieu het point of no return al hebben bereikt. Dat het te laat is om de schade te herstellen.
Een meerderheid is echter optimistisch dat de inzet van mensen om persoonlijk actie te ondernemen om milieu- en klimaatproblemen aan te pakken, postpandemisch groter zal zijn.
Zij hebben ernstige zorgen en twijfels over de omvang van de welvaarts- en inkomensongelijkheid. Twee derde van de Millennials zien rijkdom en inkomen als ongelijk verdeeld in de samenleving. Een meerderheid van de ondervraagden gelooft dat wetgeving en direct overheidsingrijpen de kloof aanzienlijk zouden dichten.
56% van de Millennials zien systemisch racisme als zeer wijdverbreid in de samenleving. Ten minste een op de vijf zegt zich “altijd” of vaak persoonlijk gediscrimineerd te voelen vanwege een aspect van hun achtergrond. Meer dan de helft ziet oudere generaties als een obstakel voor vooruitgang.
En hoe zit het met het bedrijfsleven?
Na een gestage daling in de afgelopen jaren is iets minder dan de helft van de Millennials van mening dat het bedrijfsleven een positieve invloed heeft op de samenleving.
Toch beginnen de meningen over de ambities van het bedrijfsleven zich te stabiliseren.
Dit jaar zei een iets lager percentage van de respondenten dat ze denken dat bedrijven zich alleen op hun eigen agenda’s richten of dat ze geen andere drijfveren hebben dan winstgevendheid. Dit kan erop wijzen dat zij het discours van bedrijfsleiders over stakeholder-kapitalisme als oprecht beschouwen, maar dat zij nog steeds concrete effecten willen zien die overeenkomen met de beloften van het bedrijf.
Een betere planeet, een eerlijker systeem, een vriendelijker mensheid!
Hoewel de vaccinatie campagne een einde beloofde aan de beperkingen en een hervatting van de normaliteit, vrezen grote aantallen Millennials nog steeds dat zowel de persoonlijke als de maatschappelijke situatie eerst slechter zal worden voordat ze beter wordt.
Velen van deze groepen zijn het wachten echter beu. Ze willen een betere planeet, een eerlijker systeem, een vriendelijker mensheid –
en 76% is bereid om nu actie ondernemen. Voor zichzelf en de wereld!
Met kleine stappen vandaag de dag, die plaats maken voor reusachtige stappen als meer Millennials posities van invloed in de samenleving krijgen.