Je leven volledig toewijden aan je werk dat is voor Millennials not done, althans niet meer en dat hebben velen via de harde weg moeten ontdekken door vervelende burn-outs en breakdowns. Schrijnende gevallen van ruimtes waar mensen kunnen uithuilen op het werk zijn helaas realiteit in de “fast paced” maatschappij waarin we leven. Dit zorgt ervoor dat vele Millennials het van baan of branche veranderen. Niet iedereen durft, wil of kan dat doen en daarom is er een vreemde trend ontstaan: “Quiet Quitting”. In deze post gaan we in op wat het is en waarom het wel of niet zou kunnen overwegen.
Beter voor jezelf zorgen
Millennials willen beter voor zichzelf en voor hun gezin zorgen, minder hard werken en zich gelukkig voelen. Als je een drukke baan hebt, die veel van je vergt, kan het zijn dat je het gevoel krijgt dat je werk je leven overneemt. Dat wil je niet. Daardoor is er een “nieuwe” trend ontstaan; het minimale doen en vooral niets extra bijdragen. Deze veelbesproken trend is niet nieuw, maar heeft wel een nieuwe naam: ‘Quiet Quitting’. Ondanks het klinkt alsof het meer balans brengt, is het niet zo onschuldig als het lijkt.
Wat is Quiet Quitting?
Quiet Quitting heeft in de realiteit weinig te maken met zelfzorg of prioriteiten stellen. Als je niet gelukkig bent op je werk dan kun je vaak niet anders dan het minimale gedaan krijgen. Bovendien loop je nog steeds het risico in een burn-out terecht komen. Millennials die wel werkgeluk ervaren zullen niet zo snel aan Quiet Quitting doen, niet omdat ze daar geen tijd of ruimte voor hebben, maar puur omdat werk je ook geluk kan brengen.
De nadelen van Quiet Quitting
Alhoewel Quiet Quitting de slechte effecten van stress kan verminderen, wat een aantrekkelijk voordeel lijkt, is het niet zonder de risico’s. Als je overweegt deze trend te volgen omdat je ongelukkig bent op je werk, overweeg dan eerst de gevolgen. Het is het niet waard om je kwaliteit van het werk op te offeren of je collega’s te belasten met een negatieve instelling. Daarnaast, is werkgeluk is een haalbaar doel! Daarvoor zul je een investering van energie en tijd moeten doen, maar het levert werkgeluk op en werkt motiverend en dat doet Quiet Quitting juist niet.
Het is een kwestie van tijd voordat je manager en collega’s merken dat je geen inzet meer wilt tonen, wat zorgt dat je ontwikkelingsmogelijkheden verliest. Ook voor jezelf is het belangrijk om aan te geven wat je nodig hebt, of dat nu meer vrije tijd is of betere arbeidsvoorwaarden. Daar schiet je op de lange termijn namelijk veel meer mee op.
Quiet Quitting kan een schadelijk effect hebben op het gevoel van persoonlijke ontwikkeling. Het vermindert ons gevoel van betrokkenheid, onze doelen en tevredenheid, en dat zijn juist factoren die belangrijk zijn voor ons mentale en fysieke welzijn.
Door steeds minder moeite te doen kun je het gevoel krijgen dat je rol betekenisloos en waardeloos, zinloos en saai is. Daar heeft niemand zin in.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat minder motivatie hebben en minder betrokken zijn bij het werk kan leiden tot hogere depressie cijfers onder werknemers.
Werkgeluk en Work-Life Balance
Klinkt cliché, omdat het klopt. De balans tussen werk en privé is een belangrijk onderdeel van werkgeluk. Balans afdwingen door je werk links te laten liggen Veel mensen geloven dat succes op het werk leidt tot geluk. Uit onderzoek blijkt echter dat geluk juist tot succes leidt. Sterker nog, gelukkige werknemers zijn productiever, hebben betere relaties met hun collega’s, en hebben meer kans op promoties en verhogingen. Dus hoe kun je je werkgeluk vergroten? Hier zijn drie tips:
- Verbeter je zelfbeeld en werk aan persoonlijk leiderschap. Een positief zelfbeeld is de basis van ieder soort geluk. Als je zelf ook gelooft dat je bekwaam en competent bent, is de kans groter dat je gelukkig wordt in je werk. Hier moet je wel aan blijven werken, geef jezelf een compliment of een cadeautje als je die ene lastige taak verricht hebt.
- Verander je sociale perceptie. Geluk is besmettelijk, dus omring je met gelukkige mensen. Zoek positieve relaties met je collega’s en doe moeite om op of buiten het werk te socializen en mensen beter te leren kennen. Vaak komt onbegrip voort uit onwetendheid, als je elkaar beter kent bouw je een sterkere band op.
- Verhoog je perceptuele intelligentie. Dit is het vermogen om jezelf en anderen helder te zien. Als je jezelf en je collega’s echt ziet, hoort en erkent, zul je minder snel verstrikt raken in conflicten. In plaats daarvan kun je je beter richten op het positieve dat in je werkomgeving gebeurt.
Voor meer tips over (werk)geluk, kun je onze Happy Millennials LinkedIn pagina checken.