Stress is een natuurlijk beschermingssysteem dat als doel heeft ons te helpen overleven in moeilijke omgevingen door alert te zijn, te vechten en te vluchten. Maar wanneer de frequentie en de mate van stress op je stresssysteem groter zijn dan de momenten van ontspanning om te herstellen, kom je in een gevaarlijke stresszone wat kan leiden tot mentale en fysieke gezondheidsproblemen.
Nederlanders ervaren relatief vaak werkgerelateerde stress vergeleken met de rest van Europa. Werknemers ervaren enorme druk om goed te presteren en deadlines te halen. Bovendien jongleren ze met meerdere taken en verantwoordelijkheden tegelijk. De cijfers liegen er dan ook niet om.
- Ruim 42% van alle Millennials zegt continue gestresst te zijn, waarvan vrouwen zelfs op 47% zit…
- Ruim 17% van werknemers ervaart burn-outklachten
- Vrouwen vaker overspannen dan mannen
- Nederlanders relatief vaak werkgerelateerde stress vergeleken met Europa
- Zorguitgaven voor burn-out 278 miljoen euro in 2019
Wat kun jij doen om dit probleem te bestrijden? In dit artikel onderzoeken we de vier verschillende stresszones en leggen we uit hoe je uit deze stresszone kunt komen.
Wat is de oorzaak van stress?
Stress ervaar je wanneer je je voortdurend onder druk gezet voelt, of dat nu op het werk, thuis, op school of in onze persoonlijke relaties is. Maar wat zijn de oorzaken van stress nu precies en wat voor invloed heeft dit op ons dagelijks leven?
De term ‘stressgebied’ werd voor het eerst gebruikt door dr. Hans Selye, way back, rond 1930. Hij definieerde het als een periode waarin het lichaam wordt blootgesteld aan fysieke of psychologische stressfactoren (zoals ziekte, verwonding of emotioneel trauma) die het vermogen om ermee om te gaan te boven gaan. Dit kan leiden tot een toestand van ‘stress’, die negatieve gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en ons welzijn.
Er zijn vier soorten stress: fysieke, mentale, sociale en omgevingsstress. Fysieke stressoren zijn bijvoorbeeld extreme temperaturen, harde geluiden en een slechte lichaamshouding. Mentale stressfactoren zijn onder andere verveling, angst en onzekerheid. Sociale stressfactoren zijn conflicten, druk van anderen en sociaal isolement. Omgevingsstress wordt veroorzaakt door werk, vervuiling, drukte en een chaotische omgeving.
We hebben allemaal op een bepaald moment in ons leven wel met één of meerdere van deze stressfactoren (tegelijk) te maken gehad. Alhoewel een zekere mate van stress normaal en zelfs gezond is (het kan ons motiveren om doelen te bereiken of deadlines te halen), kan chronische stress leiden tot problemen zoals angst, depressie, slapeloosheid, gewichtsschommelingen, spierpijn en hartaandoeningen.
Hoe weet je of je chronische stress ervaart?
Er zijn verschillende tekenen en symptomen om op te letten, waaronder:
- je overweldigt voelen of voortdurend onder druk staan
- je angstig, overprikkelt of niet in staat voelen om je te concentreren
- je boos of verbeten voelen
- moeite hebben met slapen of te veel slapen
- te veel eten of je eetlust compleet verliezen
- alcohol drinken of drugs gebruiken om met je stress om te gaan
- je terugtrekken uit je vrienden- en familiekring
- overreageren op onbelangrijke kwesties
- jezelf, je hobby’s en interesses verwaarlozen
Als je een van deze tekenen ervaart, is het belangrijk om stappen te ondernemen om je stressniveau te verlagen. Anders loop je het risico op een burn-out en andere gezondheidsproblemen.
In welke stresszone zit jij?
Er zijn vier belangrijke stresszones: de groene zone, de gele zone, de oranje zone en de rode zone.
- De groene zone. Dit is het ideale stressniveau waarbij je wordt uitgedaagd, maar toch in staat bent om ermee om te gaan. Je kunt enkele stresssymptomen voelen, maar die zijn beheersbaar en belemmeren je niet in je dagelijks leven. In deze zone ben je in staat deadlines te halen, relatieconflicten op te lossen en gezond te blijven. Om in deze zone te blijven, is het belangrijk om regelmatig te bewegen, evenwichtig te eten, voldoende te slapen en elke dag tijd voor jezelf te nemen.
- De gele zone. Dit is een gematigd stressniveau waarbij je de bui voelt hangen en meer stress begint te voelen. Je stresssymptomen komen vaker voor en kunnen je belemmeren in je vermogen om te functioneren. Je kunt moeite hebben met slapen, je concentreren op je werk of beslissingen nemen. Je kunt je ook lichamelijk ziek gaan voelen, zoals hoofdpijn of buikpijn. Om je stressniveau te verlagen en terug in de groene zone te komen, is het belangrijk om gezonde copingmechanismen te vinden, zoals lichaamsbeweging, ontspanningstechnieken zoals meditatie en mindfulness.
- De oranje zone. Dit is een hoog stressniveau waarbij je risico loopt op gezondheidsproblemen. Je symptomen zijn frequent en ernstig, en je kunt last hebben van angst, depressie of andere geestelijke gezondheidsproblemen. Je kunt ook lichamelijke gezondheidsproblemen ervaren, zoals maagpijn. Als je je in deze zone bevindt, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om je stressniveau te verlagen en je gezondheid te verbeteren.
- De rode zone. Dit is het hoogste stressniveau, waarbij je het risico loopt op ernstige gezondheidsproblemen. In deze stresszone ervaar je de symptomen constant en zeer ernstig, en je kunt te maken hebben met een belangrijke levensgebeurtenis waar rouw aan te pas komt zoals het kwijtraken van een baan, het overlijden van een naaste of een echtscheiding. Als je je in deze zone bevindt, is het belangrijk dat je onmiddellijk professionele hulp zoekt.
Hoe kom je uit je stresszone?
In welke stresszone zit jij? En nog belangrijker, hoe kun je uit de stresszone komen en in de groene zone terechtkomen? Als je je in de gele of oranje zone bevindt, zijn er verschillende acties die je kunt ondernemen om je stressniveau te verlagen en je gezondheid te verbeteren.
- Doe regelmatig aan lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging zorgt dat er endorfine vrijkomt in de hersenen, wat een stemmingsverbeteringen werking heeft. Het is ook een geweldige manier om stress te verminderen, door fysiek bezig te zijn zorg je dat je even “uit je hooft” kunt komen.
- Maak elke dag tijd voor jezelf. Besteed tenminste 30 minuten aan een activiteit die je leuk vindt, zoals lezen, tuinieren of lekker rustig een bad nemen.
- Beoefen dagelijks ontspanningstechnieken, zoals diep ademhalen of meditatie. Deze kunnen je helpen je concentratie te verbeteren en je brein tot rust laten komen.
- Eet gezond en gebalanceerd, evenwichtige voeding geeft je lichaam de voedingsstoffen die je nodig hebt om goed te functioneren en verlaagt het stressniveau.
- Zorg voor voldoende slaap. Slaap stelt je lichaam in staat zich te herstellen en vermindert het niveau van stress aanzienlijk.
Als je je in de rode zone bevindt, is het belangrijk dat je onmiddellijk professionele hulp zoekt om je stressniveau te verlagen en je gezondheid te verbeteren.
- Praat met je huisarts over uw stressniveau en ontdek of je risico loopt op gezondheidsproblemen.
- Praat met een therapeut of counselor die je kan helpen uw stress te beheersen.
- Werk aan jezelf en je leefstijl door hulp te vragen van coaches. Zorg ook dat je en een netwerk hebt waarbinnen jij je veilig voelt en de ruimte kunt nemen.
Hoe kun je Millennial medewerkers helpen werk stress te verminderen?
Er zijn een paar acties die je als werkgever kunt ondernemen om Millennials binnen je team te helpen hun stress te beheersen.
- Vraag hoe ze hun uren willen indelen of bed flexibele werktijden aan. Dit kan hen helpen hun werk en privéleven in evenwicht te houden.
- Laat mensen waar mogelijk hun eigen pauzes indelen. Pauzes kunnen hen helpen op te laden en meer gefocust terug te keren naar het werk.
- Moedig mensen aan vakantiedagen op te nemen. Vakanties kunnen stressniveaus helpen verlagen en de productiviteit verbeteren. Wees flexibel met extra dagen geven.
- Bied middelen aan om met stress om te gaan, zoals informatie over ontspanningstechnieken of meditatie.
- Bied wellness programma’s aan, zoals yogalessen of massages. Deze kunnen stressniveaus helpen verlagen en de algemene gezondheid verbeteren.
- Zorg dat je mensen de mogelijkheid bied om zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen. Als mensen gelukkig zijn, dan gaan ze met plezier naar hun werk dat is wat waar wij bij Happy Millennials aan werken.
Bij Happy Millennials begrijpen we dat de moderne werkplek stressvol aan kan voelen. Daarom bieden wij een verscheidenheid aan middelen om jouw werknemers te helpen hun stressniveaus te verlagen en hun gezondheid te verbeteren. Wij helpen je een plan op maat te maken dat aan je specifieke behoeften voldoet. Neem vandaag nog contact met ons op en laat ons jou helpen een gelukkigere, gezondere werkplek voor je millennial medewerkers te creëren. Bellen mag uiteraard ook. Viona Terleth: 06-13464316