Er wordt veel gesproken en geschreven over het verschil tussen wat mensen willen van hun werk en wat ze daadwerkelijk ervaren. Deze kloof noemen we de “purpose gap”. In een rapport van McKinsey in april 2020 zei 82% van de respondenten dat een gevoel van doelgerichtheid belangrijk voor hen was, maar slechts 42% zei dat het verklaarde doel van hun bedrijf veel effect op hen had. De purpose gap kan een diepgaand effect hebben op werknemers, vooral op Millennials en GenZ. Ik leg uit waarom en wat je eraan kunt doen.
Wat is de purpose gap?
Te vaak schieten organisaties tekort als het gaat om het communiceren en waarmaken van hun doel. Ze kunnen de beste bedoelingen hebben, maar de kloof tussen hun verklaarde doel en hun vermogen om dat doel in hun organisatie te verankeren door middel van strategische besluitvorming en operationele activiteiten kan groot zijn. Deze kloof kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder niet op elkaar afgestemde waarden, een gebrek aan transparantie en een gebrek aan mogelijkheden om een verschil te maken. Wanneer mensen het gevoel hebben dat hun werk geen doel heeft, is de kans groter dat ze gevoelens van afhaken en ontevredenheid ervaren.
Het goede nieuws is dat zelfs de kleinste veranderingen een groot verschil kunnen maken. Door doelgerichte besluitvorming te operationaliseren, kunnen bedrijven beginnen de kloof te dichten en blijvende verandering teweegbrengen. Het begint met het stellen van duidelijke prioriteiten en vervolgens alle activiteiten op die prioriteiten af te stemmen.
Doelen zijn de fundamentele redenen waarom je onderneming bestaat, naast commerciële objectieven dan. Een duidelijk omschreven en relevant doel kan een bedrijf ondersteunen in moeilijke tijden en het zelfs stimuleren tot nieuw succes. Dit werd bevestigd door een recent onderzoek van PWC uit 2020, waaruit bleek dat bedrijven met een duidelijk doel beter bestand zijn tegen economische neergang en beter presteren dan hun concurrenten. Hoewel 54% van de bedrijven een doel hadden gedefinieerd, had slechts 13% dit in hun culturele en operationele modellen verankerd. Dit suggereert dat er voor bedrijven nog veel mogelijkheden zijn om de kracht van het doel te benutten. Op die manier kunnen zij een duurzamere en succesvollere toekomst voor hun medewerkers en de wereld om hen heen creëren.
Het effect van de Purpose Gap op Millennials en GenZ
Millennials en GenZ worden vaak beschouwd als een doelgerichte generaties. Ze worden vaak gemotiveerd door een verschil te maken in de wereld, en ze willen dat hun werk hun waarden weerspiegelt. Als Millennials en GenZ niet het gevoel hebben dat hun werk zinvol is, is de kans groter dat ze hun baan opzeggen en zelfs hun bedrijf helemaal verlaten.
In feite hebben studies aangetoond dat doelgerichte Millennials en GenZ eerder geneigd zijn langer bij hun bedrijf te blijven. Ze zijn ook meer geneigd om verder te gaan dan hun functieomschrijving en op zinvolle manier bij te dragen aan hun bedrijf. Daarom is het noodzakelijk dat bedrijven manieren vinden om de purpose gap voor hun Millennials en GenZ te dichten. Millennials en GenZ zijn naast doelgericht ook sterk verbonden. Daarmee grijpen ze de macht, maar met een andere beweegreden: om verandering teweeg te brengen voor de generaties na hen.
Als organisaties hun ogen sluiten voor de problemen die voor Millennials en GenZ van belang zijn, krijgen ze onvermijdelijk te maken met een terugslag. We zien de afgelopen jaren dat bedrijven werknemers verliezen vanwege klimaatproblemen en terugkerende spraakmakende petities over maatschappelijke issues. Digitale platformen zijn krachtige versterkers, en Millennials en GenZ maken daar gebruik van. De vraag naar doelgerichte organisaties zal de komende jaren dus alleen maar toenemen. Wie niet wilt veranderen, doet dat op eigen risico. Al is dat meestal niet uit onwil, maar uit onwetendheid van Generatie X die de verschuiving van power naar purpose niet erkennen.
Hoe bedrijven de Purpose Gap kunnen dichten
Er zijn een paar dingen die bedrijven kunnen doen om de purpose gap te dichten en hun werknemers erbij te betrekken. Ten eerste is het belangrijk om transparant te zijn over de missie en waarden van je bedrijf. Werknemers moeten precies weten waar je bedrijf voor staat en wat je probeert te bereiken. Ten tweede, geef werknemers mogelijkheden om betrokken te raken bij de besluitvorming en het oplossen van problemen. Zo krijgen ze het gevoel dat ze deel uitmaken van iets groters en dat hun werk invloed heeft. Bied ten slotte mogelijkheden voor werknemers om iets terug te doen voor doelen waar ze om geven. Dit kan door vrijwilligersdagen of corporate giving programma’s.
Happy Millennials helpt je de kloof te dichten
De purpose gap is een reëel probleem dat negatieve gevolgen kan hebben voor zowel bedrijven als werknemers. Er zijn echter stappen die bedrijven kunnen nemen om de kloof te dichten en een meer betrokken personeelsbestand te creëren. Wij helpen je om de ‘purpose gap’ te dichten, zodat je een meer betrokken personeelsbestand creëert dat gemotiveerd is om grootse doelen te bereiken. Wil je meer weten? Neem contact op met Viona.